Oedeemtherapie

Oedeemtherapie richt zich op de behandeling van klachten veroorzaakt door oedeem. Dat kan zijn lipoedeem, CVI (ofwel veneus oedeem) of lymfoedeem. Als iemand zich meldt voor oedeemtherapie wordt eerst altijd een intake gedaan met de oedeemfysiotherapeut. Er wordt dan bepaald waar het probleem vandaan komt, hoeveel last iemand ervan heeft, zowel fysiek als mentaal, en het oedeem wordt opgemeten. Aan de hand van alle gegevens en in overleg met de patiƫnt wordt dan een behandelplan opgesteld. De in te zetten therapievormen zijn:

  • Manuele lymfedrainage
  • Compressietherapie: bandageren met compressiezwachtels of coban2 zwachtels
  • Deep oscillation
  • Lymftaping
  • Oefentherapie
  • Advisering

Therapeutisch Elastische Kous (TEK)

Therapeutische elastische kousen (afgekort TEK), ook wel steunkousen genoemd, kunnen een uitkomst zijn voor mensen met spataderen, trombose, vermoeide benen, chronische veneuze insufficientie en vochtophopingen. Ook bij de behandeling van lymfoedeem en lipoedeem wordt de TEK ingezet. Voorwaarde is wel dat de kousen goed moeten worden aangemeten.

In onze praktijk worden Therapeutisch Elastische kousen aangemeten.

Het laten opmeten van therapeutische elastische kousen vindt plaats op verwijzing van de arts. Steunkousen geven van buitenaf druk op de huid. In combinatie met beweging van de onderliggende spier ontstaat een betere circulatie. Dit werkt bevorderend op de conditie van het onderhuids weefsel.

Steunkousen zijn leverbaar in verschillende materialen, kleuren en drukklassen. Onze praktijk werkt samen met verschillende gerenommeerde merken zodat voor ieder probleem een optimale kous verstrekt kan worden.

Uw maten worden nauwkeurig opgemeten en de conditie van uw huid wordt beoordeeld. Op basis van uw persoonlijke situatie en voorkeuren en aan de hand van gegevens op de verwijzing krijgt u steunkousen met de juiste therapeutische druk aangemeten.

Het aantrekken van steunkousen gaat niet gemakkelijk. Bij het passen van de steunkousen krijgt u een duidelijke aan- en uittrekinstructie. Er zijn speciale aan- en uittrekhulpmiddelen verkrijgbaar. Uw therapeut kan u daarbij adviseren. Tijdens de pasafspraak ontvangt u een brochure met wasvoorschriften, onderhoudsadviezen en garantiebepalingen.

Vergoeding zorgverzekeraar

Bij een medische indicatie worden de steunkousen, mits u de kousen laat aanmeten bij een gecontracteerde leverancier, vanuit de basisverzekering vergoed.

Voor een vergoeding van aantrekhulpmiddelen verwijzen wij u naar de verzekeringsvoorwaarden in uw polis.

Het opmeten van de Therapeutisch Elastische Kous

Het opmeten van steunkousen vindt plaats op afspraak en duurt ongeveer een uur.

Omdat de omvangsmaten in de loop van de dag toenemen, worden de kousen 's ochtends aangemeten. Het kan voorkomen dat tijdens het opmeten blijkt dat er toch teveel oedeem (vocht) in het been of de arm zit. In dat geval zal eerst het been of de arm zo veel mogelijk oedeemvrij gemaakt moeten worden door eerst te zwachtelen.

Op medische indicatie komt de therapeut bij u aan huis de kousen aanmeten.

Wilt u een afspraak maken? Neemt u contact op met Nelleke van Esch
06-41 33 17 41
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.